Zoals de rijpe tolbosplantjes (blz 208) van hun wortels gerukt worden, om hun zaad ergens anders tot bloei te kunnen laten komen, zo staat Katrien Neethling op een keerpunt van haar leven naar volwassenheid, weg van haar geboorteplek, om zich samen met anderen in te kunnen zetten voor haar medemens.

Op die manier kan ook de geschiedenis van een land ‘rijp’ zijn om een wending te nemen – in Polen gingen de inwoners zich verzetten tegen het opgelegde communisme verzetten en in Zuid-Afrika kwam er steeds meer weerstand tegen de apartheid.

Ik (Linda van Dijk) vond het mooi om over de gebeurtenissen uit mijn jeugd van binnen uit te lezen. Gebeurtenissen die nauwelijks zijn blijven steken in mijn gedachten, waar ik de overeenkomsten totaal niet van had bedacht, die nu worden gezien door jonge mensen die een frisse blik hebben. Jonge mensen die maar iets jonger zijn dan ik toen was, maar er midden in leefden en opgroeiden.

Door het lezen van dit boek zijn zowel mijn eigen gebeurtenissen  als de wereldgebeurtenissen duidelijker gaan leven.

Al lezend en daarna zoekend vond ik het best lastig om de plaatjes in mijn hoofd om te zetten in bruikbare illustraties – vooral wanneer ik de toch romantische sfeer in het boek wilde laten aansluiten bij de werkelijk gebeurde geschiedenissen  in Polen en Zuid-Afrika, van 1976 tot 1990.

 

 

 

 

Afbeeldingsresultaat voor tolbos irma joubert

Auteur Irma Joubert | Pagina’s 448 | Uitgeverij Mozaiek | Uitvoering Paperback |
ISBN 9789023994565 |

Categorie : Geen categorie