Plaas

Het Afrikaanse woord plaas is een verbastering van het Nederlandse woord plaats en het wordt tegenwoordig naar het Nederlands vertaald als “(boeren)erf.” In Nederland wordt het Afrikaanse woord “plaas” ook wel vertaald als boerderij. Hierbij moet men dan denken aan de grond waar de boerderij op gebouwd is, want in het Afrikaans wordt het Nederlandse “boerderij” (in de betekenis van boerenbedrijf) gewoon vertaald met “boerdery”.

 

 

Anti-apartheid studentenopstanden en rellen

Niemand kon Zuid-Afrika en de strijd tegen de apartheid beter, kritischer en beknopte weergeven dan de Zuid-Afrikaanse fotografen zelf. Een van de meest beroemde fotoshoots kwam van Sam Nzima. De foto’s waren gemaakt op 16 juni 1976. Op die dag viel de politie de studenten van een middelbare school aan, die tegen de invoering van het Afrikaans als voertaal waren. In dit geschil (de “Soweto Uprising“) werd de 12-jarige Hector Pieterson werd gedood. Nzimas foto toont het levenloze lichaam van de jongen in de armen van een medestudent, een paar momenten na zijn dood. Deze foto stond centraal voor het verzet tegen de apartheid en was enige tijd te zien in de tentoonstelling “De opkomst en ondergang van de apartheid”.

Tegelijkertijd toont de kunstenaar Kendell Geers in “Untitled 1976” de dood van de stad Johannesburg in september 1976. Kendell Geers’ werk is onlosmakelijk verbonden met Pietersons levensverhaal en het regime van de apartheid. Het is een boek dat Geers’ persoonlijke archief van talrijke foto’s en gevonden voorwerpen.

 

 

 

 

 

Hoe men in Nederland tegen het verzet aankeek 

Steun de strijd tegen apartheid

 

Kijk hier voor meer posters tegen het verzet in Zuid-Afrika

 

 

 

Categorie : Geen categorie