Tolbos

Katrien Neethling is tien jaar als ze op de radio hoort dat de politie heeft geschoten op schoolkinderen in Soweto. In diezelfde week raakt de vijftienjarige Wladek Kowalski in Polen betrokken bij een demonstratie tegen het communisme.

Koop dit boek

Tolbos

Katrien Neethling is tien jaar als ze op de radio hoort dat de politie heeft geschoten op schoolkinderen in Soweto. In diezelfde week raakt de vijftienjarige Wladek Kowalski in Polen betrokken bij een demonstratie tegen het communisme.
In de woelige jaren tachtig leert de opgroeiende Katrien een heel andere kant van haar geliefde Zuid-Afrika kennen. Als een Tolbossie, ontworteld en door de wind voortgedreven, zwalkt ze heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie. Dan blijkt dat ze in beeld is bij veiligheidsdienst vanwege ondergrondse activiteiten tegen de apartheid…
Ook Wladek betaalt de prijs voor zijn verzet tegen het regime. Hij ontvlucht zijn land en vertrekt naar zijn oom Jakób in Zuid-Afrika. Het heimwee is haast ondraaglijk – maar er is ook het nichtje van oom Jakób, die koppige, Afrikaanse meid, onuitstaanbaar en onvolwassen, en toch zo fascinerend.
Tolbos sluit de trilogie af die begon met Het meisje uit de trein en Het spoor van de liefde.

Wat is dat eigenlijk, een tolbossie? In het Engels wordt het ook wel tumbleweed genoemd. Hier twee filmpjes van dit opmerkelijke gewas.

Bij een aantal plaatsen, liedjes en historische gebeurtenissen die je in Tolbos al lezend tegenkomt, hebben we plaatjes en filmpjes gezocht.

Eerste bladzijden, een boerderij of ‘plaas’ in Zuid-Afrika:

http://footprinttravel.nl/images/blog/20120920135959101.jpg

 

Bij blz 19 t/m 29 – Anti-apartheid – studentenopstanden  en rellen,16  Juni 1976 in Soweto:

http://www.hausderkunst.de/agenda/detail/die-studentenrevolte-soweto-uprising-in-den-ausstellungen-kendell-geers-und-aufstieg-und-fall-d/

En hoe men er in Nederland ook mee bezig was: https://www.flickr.com/photos/iisg/5615758833/

Hoofdstuk 3  – Katrien voelt zich buitengesloten wanneer haar moeder is overleden.

‘Niemand’ begrijpt haar:

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/onderzoek-naar-eenzaamheid-in-eemsmond-en-loppersum-1204651.html#.U81Bn-N_vTo

Bij blz 46 t/m 65

Poolse voedseltekorten en onlusten in 1976

http://www.polishgreatness.com/solidarnoscphotogallery.html

http://www.digibron.nl/search/detail/012ea41f42f88edb821e0a12/voedseltekorten-duren-voort

 

Blz 120 / blz 127 – begin van het ‘geweldloze verzet’/opstanden van de arbeiders in Polen / Gdansk

http://zbiory.ecs.org.pl/images/gallery/3/84537ca3cc8bb68/big.jpg

(Werknemers bij Gate Nr 2 Scheepswerf in Gdansk, augustus 1980)

http://zbiory.ecs.org.pl/images/gallery/3/7cd92fc12359714/big.jpg

(De menigte verzameld voor Gate nr. 2 Scheepswerf in Gdansk, augustus 1980)

 

Blz 131 / 133 – Lech Walesa 1980 http://notatnikkociewski.files.wordpress.com/2010/08/gdansk_stocznia_1980_550.jpeg

http://www.anp-archief.nl/page/91594/nl

http://www.onderde18.vrijeschooldenhaag.nl/cont_images/cms_large_Lech_Walesa1.jpg

 

Blz 205 / 206 – Plateaulandschap Zuid-Afrika

http://lucienhuisstede.nl/images/drakensberg7.jpg

http://lucienhuisstede.nl/south%20africa.html

http://www.theafricatravelblog.com/wp-content/gallery/drakensberg/2130997028_f0d68ab455_b.jpg

 

Blz 270 – de vrouwen van de Black Sash

http://corrigall.blogspot.nl/2014_02_17_archive.html

http://www.sahistory.org.za/content/black-sash-demonstrated-daily-against-apartheid-government-outside-city-hall-johannesburg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/af/8/80/Black_Sash_2.jpg

http://www.sahistory.org.za/sites/default/files/images/20121116_black_sash.jpg

 

Blz 273 – Krottenwijken Soweto

http://4.bp.blogspot.com/-cZTzlFp3GTM/T3q55tjVbbI/AAAAAAAAh44/FlDWnojllNY/s1600/soweto%2B%25282%2529.jpg

http://www.roeldijkstra.nl/img/foto/zaf30.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-XflbolQMAfY/U2ywxIYzLUI/AAAAAAAAG3I/mf4mwl57HpQ/s1600/Kliptown.jpg

 

Blz 361 – Rockmuziek die stem geeft aan de verwarring van de Afrikaanse jeugd

 

http://oldnews.aadl.org/N123_0150_001   (studentenprotesten tegen apartheid, 1985)

Recensie: ND

Voor vijftigplussers is het extra boeiend om een historische roman te lezen over een periode in de wereldgeschiedenis die ze zelf heel bewust hebben meegemaakt. En voor wie jonger is? Ook lezen: Tolbos is geen geschiedenisles, maar een mooi, indringend verhaal met een romance op de koop toe.

12 okt ’15 | Recensie: Réveil

Dit is het derde deel uit de trilogie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Irma Joubert. Wie herinnert zich niet het eerste – en wat mij betreft mooiste – deel ‘Het meisje uit de trein’. We worden meegenomen naar het Zuid-Afrika van de jaren tachtig. Kathleen, telg uit de familie Neethling die we al kennen uit de eerste boeken, keert zich reeds in haar jeugd tegen racisme. Zij leert er in het huis van haar aangetrouwde Poolse oom diens neef, Wladek Kowalski kennen, een anticommunist die moest vluchten uit Polen. Ziedaar de ingrediënten voor een paar aangename leesuurtjes. (WW)

29 sep ’14 | Recensie: Tijdschrift Liter

Tolbos is een roman die je als het even kan in een keer uitleest.

Lees verder

21 jul ’14 | Recensie: Anneke de vries

Tolbos is een boek waar je even in moet komen omdat het lijkt dat er twee verhalen door elkaar heen lopen. Het komt misschien omdat het een derde deel is van een serie. Dit boek is op zichzelf staand ook goed te lezen. Als je eenmaal in het boek zit wil je steeds verder lezen. Het is een boek met een stuk geschiedenis over zowel Polen als Afrika. De hoofdpersonen van dit boek komen op een gegeven moment elkaar tegen en gaan langzaam maar zeker van elkaar houden. De schrijfster, Irma Joubert heeft zich goed verdiept in de geschiedenis en daardoor leren wij ook weer heel wat bij. Het boek is een aanrader al zou ik wel aanraden de eerste twee delen te lezen.

Irma Joubert – Tolbos – Leesvragen

1. Katrien en Wladek zijn allebei de jongste van het gezin. Wat heeft dat voor invloed op de manier waarop ze zichzelf zien en ze zich ontwikkelen? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
2. Tijdens haar jeugd voelt Katrien zich niet gezien, en mede daarom zet ze zich af tegen de schoolregels. In hoeverre speelt dit gevoel van niet gezien zijn volgens u mee in haar besluit zich in te zetten tegen de apartheid?
3. In het boek komen een aantal gedichten voor. Kies er één uit en bespreek wat de betekenis van het gedicht is voor het verhaal en de personages. Werpt het misschien een nieuw licht op een bepaald thema?
4. Beschrijf de ontwikkeling die Wladek doormaakt. Wat zijn daarin de meest invloedrijke factoren geweest?
5. Welke betekenis heeft het Afrikaans voor Katrien?
6. Zowel in Polen als in Zuid-Afrika komt de struik tolbos voor en deze struik heeft gedurende het hele boek een symbolische functie. Waar staat tolbos allemaal symbool voor? Verschilt dit voor Zuid-Afrika en Polen?
7. Als Wladek Katrien voor het eerst ziet, valt hem vooral op hoe teruggetrokken ze is. Op pagina 220 denkt hij het volgende over haar: Jij bent hier bij je eigen familie, had hij tegen haar willen zeggen. Jij kent ze, je spreekt dezelfde taal. Hij wist alleen niet of ze hem zou verstaan en na een poosje begon hij ook te betwijfelen of zij en haar familie inderdaad dezelfde taal spraken.
Spreekt Katrien inderdaad een ‘andere’ taal dan haar familie? Wat zijn de belangrijkste hindernissen in hun onderlinge communicatie? Denkt u dat er voor hen mogelijkheden waren om over deze ‘taalbarrière’ heen te stappen?
8. Wladek zet zich in Polen in voor de arbeiders en tegen het communisme. Katrien strijdt tegen de apartheid. Welke idealen willen zij verwezenlijken? Is daar een verschil tussen of hebben ze een vergelijkbare droom?
9. Als u Het meisje uit de trein en Het spoor van de liefde ook gelezen hebt: vindt u Tolbos een goede aanvulling en afsluiting van de trilogie? Waarom wel/niet?

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Schrijf als eerste een review over “Tolbos”