Kind van de rivier

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 klantbeoordeling)

24.50

Koop Product

Categorie:

Kind van de rivier

Pérsomi woont met haar analfabete moeder, haar zusje en broers in een hutje op het terrein van de rijke meneer Fourie. Ze vormen een typisch ‘bijwonersgezin’: arm, onderontwikkeld en sociaal zwak. Hoe ouder Pérsomi wordt, hoe meer ze zich gaat schamen voor de vuiligheid en het gebrek aan beschaving bij haar thuis. Gelukkig is ze intelligent. Ze krijgt een beurs van de staat waarmee ze eerst naar de middelbare school kan, en vervolgens naar de universiteit. Ze zet alles op alles om aan haar milieu te ontsnappen.

Tussen Pérsomi en Boelie, de oudste zoon van meneer Fourie, ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar de groeiende apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving zet ook hun relatie op scherp. Als in 1957 de Indische gemeenschap wordt gedwongen om uit het dorp te vertrekken, springt Pérsomi als advocaat voor hen in de bres. Haar besluit om haar Indische vrienden te verdedigen leidt tot een directe confrontatie met haar dorp – en met Boelie.

1 review for Kind van de rivier

 1. Waardering 5 uit 5

  Francisca den Otter

  Een pareltje!

  Dit is het eerste deel van de tweede trilogie van Irma Joubert. Een heerlijk boek!

  Het vertelt over het leven van Pérsomi Pieterse. Van klein meisje tot vrouw van 40+. Het beschrijft dus min of meer haar hele leven.

  Je volgt Pérsomi vanaf dat ze op de lagere school zit, ze blijkt beter te kunnen leren dan de rest van haar, analfabete, familie. Haar broer Gerbrand is net als zij de uitzondering van de familie. Haar broer mocht met een beurs naar de middelbare school en ook Pérsomi krijgt dit voorrecht. Later mag ze zelfs met een beurs naar de universiteit, waar ze rechten gaan studeren. Door een rechtszaak waarbij zij een getuigenverklaring heeft afgelegd in haar jeugd is het haar droom om advocaat te worden.

  Na haar studie keert ze dan ook terug naar het dorp wat dichtbij de Plaas ligt waar ze is opgegroeid. Ze wordt advocaat in de praktijk van de vader van Annabel en Reinier. Reinier zat altijd bij haar in de klas en ze zijn goed bevriend. Behalve met Pérsomi maak je dus in het boek ook kennis met de familie van Annabel en Reinier, de familie Fournie en dokter Louw, Ismail en zijn familie en nog een aantal mensen.

  Doordat Irma Joubert alles altijd zo mooi weet te beschrijven heb je echt het idee dat je al deze mensen kent. Het boek beschrijft dus een behoorlijk stuk van Pérsomi’s leven, sommige stukken worden uitvoeriger beschreven andere stukken vliegen we door het jaar heen. Maar altijd zijn daar de mooie details en de mooie beschrijvingen. Mede doordat je weet dat de verhalen van Irma Joubert deels op waarheid zijn berust, leer je hier en daar ook nog wat over de geschiedenis van bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog en Zuid-Afrika.

  Het einde is mooi, ik had het niet meer verwacht, stilletjes wel gehoopt…

Een beoordeling toevoegen