Het spoor van de liefde

5.00 van 5 gebaseerd op 1 waardering
(1 klantbeoordeling)

De hartverwarmende voorgeschiedenis van Gretls Zuid-Afrikaanse ouders – een liefdesverhaal dat ontroert en bemoedigt.

Koop dit boek

Het spoor van de liefde

De hartverwarmende voorgeschiedenis van Gretls Zuid-Afrikaanse ouders – een liefdesverhaal dat ontroert en bemoedigt.

Johannesburg, begin jaren ’30. Kate Woodroffe is een beschermd leven gewend. Als ze besluit haar studie sociologie af te sluiten met een veldonderzoek onder arme blanke Zuid-Afrikanen, zijn haar ouders dan ook niet enthousiast. Kates vader is directeur van een mijn. Hij vraagt aan Bernard Neethling, zijn felste tegenstander bij de vakbond, zijn dochter te begeleiden in de achterbuurten van Johannesburg. Zo hoopt hij dat Kate veilig is en dat hij tegelijk Bernhard voor zijn ideeën kan winnen.
Er gebeuren echter hele andere dingen. Kate en Bernard raken hopeloos verliefd – een relatie die vanwege het standsverschil tot mislukken gedoemd is.

Opnieuw verrast de auteur met een kleurrijke historie, die zich afspeelt in het roerige Zuid-Afrika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Daarbij confronteert ze de lezer met de grote kloof tussen rijk en arm. Haar schrijfstijl is origineel en doorspekt met Zuid-Afrikaanse woorden, die het verhaal een eigen charme geven.
De parallellen met ”Het meisje uit de trein” zijn opvallend. In beide boeken is er sprake van een bijna onmogelijke relatie, een ondraaglijke afstand en scheiding en een romantische verzoening. Irma Joubert wil laten zien dat de keus om iemand lief te hebben in staat stelt om rijkdom en familierelaties op te geven, en dat is haar met deze historische roman goed gelukt.
Reformatorisch Dagblad

1. Wat is volgens u het belangrijkste thema van dit boek? Wat vindt u van de manier waarop dit thema uitgewerkt is?
2. Tot wie van de personages voelt u zich het meest aangetrokken en waarom?
3. Kates familie is niet blij met het onderzoek dat zij wil doen in de sloppenwijken. Wat vindt u van hun bezwaren? En van de manier waarop Kate haar plan toch doorzet?
4. Een van de redenen dat Kates familie bezwaar heeft tegen haar onderzoek is dat zij niet thuishoort in de sloppenwijken. Komt dit soort klassenverschil tegenwoordig nog steeds voor? Wat vindt u ervan?
5. Waarom vindt Bernard het zo erg dat zij hem niet verteld heeft over haar grootouders?
6. Wat zijn de verschillen tussen Bernard en Duncan? Zijn er ook overeenkomsten tussen hen?
7. Niet alleen Kate en Bernard hebben te kampen met een verschillende afkomst, ook Kates ouders kenden dat probleem. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in hun situaties?
8. Begrijpt u de bezwaren die Kates ouders (zouden kunnen) hebben tegen een relatie tussen Kate en Bernard of zouden juist zij hen meteen moeten accepteren?

1 review for Het spoor van de liefde

  1. 5 van 5

    Gelezen na het meisje uit de trein, maar dat kon de pret niet drukken. Vond het weer erg jammer toen ik het boek uit had, je wilt blijven lezen met deze schrijfster. Ook weer een dikke 10 voor dit boek.

Een beoordeling toevoegen